Voorjaarsklussen top 5 Nummer 3: Gazon onderhoud

Voorjaarsklussen top 5  Nummer 3: Gazon onderhoud

Ook groener gras dan de buren? Volg dan deze stappen en gebruik de juiste producten en het juiste gereedschap.

After winter wellness

Het eerste wat je in de lente kunt doen, is de grasmat aanpakken. Gras kan een stootje hebben. Maar nu is het toch echt tijd voor wat ‘after winter wellness’. Met een paar simpele handelingen steelt jouw gazon snel de show. Als je mos weg harkt, kan het regenwater weer goed bij de wortels. Ook kalk en mest zullen je grasplanten dan gretig in ontvangst nemen. En als het gras op krachten is en weer in zijn groeispurt zit? Dan maai je het gewoon af. Daar wordt het alleen maar mooier van.

Gazon 5-stappenplan

Hoe pak je dat nu precies aan, zo’n gazon wat het net niet is? Volg de onderstaande 5 stappen en jij zit komend tuinseizoen gebeiteld!

1. Maaien

Maai voor de eerste keer het gras op een hoge stand, dit maakt het verticuteren een stuk lichter.

2. Verticuteren / beluchten

Een goed begin is het halve werk. Verwijder eerst het mos met een verticuteerhark of verticuteermachine Het gras kan weer ademen en (regen) water komt weer bij de wortels.

3. Kalken

Direct na het verticuteren kan kalk gestrooid worden. Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt. Mooie diepgroene gazons hebben één ding gemeen: de juiste zuurgraad. Strooi kalk, zodat het gazon optimaal kan groeien.

4. Zaaien

Kale plekken na het verticuteren of door intensief gebruik? Een handje graszaad strooien zorgt dat je grasmat in een paar weken weer vol is. Doe dit zodra de temperatuur boven 10 graden is.

5. Mesten

Ca 3 weken na het bijzaaien (als het gezaaide gras begint te groeien kan worden bijgemest. Bij het maaien verdwijnen belangrijke voedingstoffen uit het gras. Voor een blijvend mooi gazon, is het nodig deze weer aan te vullen met meststoffen. In ons tuincentrum is voor elk gazon een goede meststof beschikbaar.

Voor een mooi, dicht gazon adviseren wij regelmatig maaien. Van mei tot oktober kun je prima wekelijks maaien. Bij voorkeur als het gras droog is. Als je regelmatig maait kan het korte maaisel blijven liggen, grotere hoeveelheden kunnen beter in de groene container om verstikking van het gras en mosvorming te voorkomen.