Top 5 terrasplanten: 4. Banaan

Top 5 terrasplanten: 4. Banaan

De Banaan (Musa) is al duizenden jaren oud en komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost-Azië en Australië. Tegenwoordig wordt deze plant vanwege zijn vruchten in vele tropische landen gekweekt. De Musa is bij ons een mooie kamer- en kuipplant met enorme bladeren maakt een banaan maak je van jouw tuin een echte jungle!

Bananen kunnen ook in ons klimaat gaan bloeien. Na de bloei duurt het ongeveer zeven maanden, voordat er bananen geoogst kunnen worden.

Verzorging

Bananen zijn planten met enorm grote bladeren, ze verdampen daardoor veel vocht. Geef een banaan regelmatig water en zorg dat de potkluit niet uitdroogt. In de zomer betekent dit soms dagelijks water geven. Geef een banaan in pot een royale pot, zodat de plant minder gevoelig is voor uitdroging. Geef vloeibare plantenvoeding tijdens de groeiperiode of een langwerkende meststof in het voorjaar. De Musa houdt van licht, maar pas op met de overgang naar direct zonlicht. Het is beter om de bananenplant buiten niet direct in de middagzon te plaatsen. Plaats hem in eerste instantie op een schaduwplek in de tuin en vervolgens geleidelijk aan meer in de zon. Hiermee voorkom je dat de bladeren verbranden.

Snoeien

De plant krijgt, zeker vanaf onderaf, altijd wel wat bruine randen aan de bladeren, deze randen kun je afknippen. Als het hele blad bruin wordt kun je deze afknippen op zo'n 5 cm van de stam af.

Overwintering

De meeste bananenplanten zijn niet geschikt om permanent buiten te staan, omdat ze niet winterhard zijn. De Musa ‘Basjoo’ en Musella lasiocarpa (chinese lotusbanaan) zijn dit echter wel en kunnen buiten in de tuin geplant worden. We adviseren wel bij strenge vorst extra te beschermen tegen de kou door de stam in te pakken met rietmatten en stro of speciaal winterdoek. Zet de andere bananensoorten zoals ‘Dwarf Cavendish’, ’Tropicana’ en Ensete ventricosum liever in een pot. Dan kun je ze zodra de temperatuur onder de 10 °C komt, verplaatsen naar binnen voor overwintering.

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 5 terrasplanten: 5. Palm
Top 5 terrasplanten: 3. Citrusboompjes
Top 5 terrasplanten: 2. Olijfboom
Top 5 terrasplanten: 1. Sundaville