Top 5 terrasplanten: 2. Olijfboom

Top 5 terrasplanten: 2. Olijfboom

De olijfboom komt oorspronkelijk voor in de landen rondom de Middellandse Zee. Nog steeds is de olijf daar een belangrijk landbouwproduct. De warme en droge zomers en relatief milde winters daar zijn een ideaal klimaat. Olijven staan graag op een zonnige plek in de tuin. Ze houden van een goed doorlatende zanderige kleigrond die het liefst wat kalk bevat. Ze kunnen net als veel andere planten niet tegen ‘natte voeten’. Hetzelfde geldt ook voor olijfbomen die in pot staan. Goede drainage is belangrijk, daarom legt met kleikorrels of scherven onderin de pot, die nemen het meeste water op. Het overtollige water moet uit de pot kunnen stromen, zodat de wortels niet kunnen gaan rotten. Geef een olijf in pot in droge periodes regelmatig water, zodat de kluit niet uitdroogt. Gebruik bij het oppotten speciale potgrond voor mediterrane planten, dit is verrijkt met klei en bevat ook kalk.

Verzorging

In het voorjaar kun je een olijf snoeien, hiermee kun je de vorm van je olijfboom corrigeren en zorg je dat deze compact blijft. Ook bemesten doe je aan in het voorjaar het groeiseizoen, gebruik bij voorkeur een langwerkende meststof die gedurende het hele groeiseizoen langzaam mest afgeeft.  

Overwintering

Een olijfboom kan afhankelijk van zijn leeftijd wel wat vorst verdragen. In de koudste wintermaanden is het aan te raden om de jonge olijfboom in te pakken of met pot en al naar binnen te verhuizen als er strenge vorst wordt voorspeld. Pak olijfbomen in de tuin in met een speciale beschermingshoes. Deze winterbeschermingshoezen zijn gemaakt van fleece en laten vocht en licht door. Ze verhogen de temperatuur met zeven graden en helpen je olijf door deze vorstperiode heen. Je kunt in strenge vorstperiodes ook een verlichtingsslang of speciale warmtekabel om je olijfboom heen wikkelen. Oude olijfbomen kunnen maximaal -18 °C hebben, jonge olijfbomen kunnen tussen -10 en -15 °C verdragen.

TIP: Schaf op tijd een winterbeschermingshoes aan, zodat je die klaar hebt liggen als er plotseling strenge vorst wordt voorspeld.

Bezoek de webshop