Top 5 terrasplanten: 3. Citrusboompjes

Top 5 terrasplanten: 3. Citrusboompjes

Mooie vrolijke kleuren, zoete geuren en misschien zelfs een bescheiden fruitoogst maken citrusboompjes een aanwinst voor je terras of balkon. Onder citrusboompjes verstaan we o.a. de kuipplanten mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit. Ze zien er allemaal net even iets anders uit en zijn er in boom- en struikvorm. Daarnaast krijgen ze allemaal overweldigend geurende witte bloemen, staan ze graag warm en zonnig en geven ze jouw terras of balkon een heerlijk vleugje vakantiegevoel. Citrusvruchten zijn oeroud en komen vooral veel voor in de landen rondom de Middellandse Zee. De oorsprong van citrusvruchten ligt in Zuidoost-Azië. Wat alle citrusboompjes met elkaar gemeen hebben is dat ze enorm veel vitamine C bevatten, ze zijn dus heel gezond. Ze worden naast de directe consumptie ook gebruikt om hun sap of schil te verwerken in gerechten.

Verzorging

Citrusboompjes houden van een lichte en zonnige standplaats, matig water en regelmatig wat mest. Zorg voor een goede afwatering, dus gebruik hydrokorrels onderin de pot en zorg dat overtollig water uit de pot kan weglopen. In oktober kunnen ze naar binnen om te overwinteren. Als je gaat verpotten gebruik dan speciale mediterrane potgrond.

Overwintering

Citrusboompjes worden in Nederland alleen als kuipplant gehouden omdat ze niet bestand zijn tegen onze koude winters. Een citrus in pot kan overwinteren in een koele lichte ruimte die maximaal 10 °C is. Geef af en toe een klein beetje water, zodat de kluit net niet uitdroogt. Van half maart tot oktober kunnen de planten het beste buiten in de zon staan, maar laat ze in de eerste weken wel wennen aan de zon in verband met verbranding.

Snoeitips

Citrusboompjes kunnen op een stammetje staan of als struikje groeien. Om de planten gezond en groeiend te houden is snoeien in het voorjaar het beste. Na het snoeien maakt de plant meer scheuten, maar het duurt dan wel weer even voordat hij gaat bloeien en vruchten vormt. Snoei daarom alleen om de vorm van de plant aan te passen, of om wilde scheuten weg te knippen.

TIP: Om meer vruchten te krijgen, kun je het stuifmeel van de bloemen met een penseel van de ene naar de andere bloem brengen. Het duurt daarna ongeveer een jaar voordat de vruchten rijp zijn.

Bezoek de webshop