Top 5 kweken en oogsten: 2. aardbeien uit eigen tuin

Top 5 kweken en oogsten: 2. aardbeien uit eigen tuin

Dat aardbeien erg lekker zijn, dat is algemeen bekend. Heerlijk op beschuit of in taart, maar ook zo uit het vuistje is de aardbei een ware verwennerij. Daarnaast zitten aardbeien vol met gezonde stoffen die je lichaam nodig heeft. Zo gezond zijn aardbeien! Lekker en gezond dus!

 

Zomerkoninkjes uit eigen tuin?

Heb je weinig ruimte en wil je toch graag je eigen zomerkoninkjes kweken en oogsten? Kies dan voor een grote aardbeienplant in hangpot. Zet hem op je terras of balkon of hang je aardbei aan de pergola. Kortom daar heb je al snel een plekje voor gevonden en je hebt gegarandeerd dit jaar je eigen aardbeien. Eerst gaan ze bloeien, daarna groeien en rijpen in de zon, en tenslotte oogsten en meteen zo in je mond!

 

Natuurlijk kun je ook gewoon een paar rijtjes aardbeien planten in je moestuin. Bedek dan de grond tussen de aardbeienplanten met stro, zo ga je onkruid tegen en voorkom je schimmels op je aardbeien bij regenachtig weer.

 

Rassen

Bij aardbeien heb je de keuze uit eenmaal bloeiende rassen met een grote opbrengst ineens of doordragende rassen die gedurende en langere periode bloeien en vruchten geven. Daarnaast nog de speciale vermelding voor de ananasaardbei, dit is een sappige witte bosaardbei die een vleugje ananassmaak heeft en erg leuk en lekker is!

 

Oogsten

Aardbeien kunnen niet worden bewaard. Pluk ze in de ochtend, bewaar ze zo losjes mogelijk in een bakje en eet ze liefst dezelfde dag nog. Heb je een grote oogst? Maak en dan lekker aardbeiensap of aardbeienjam van.

 

Recept huisgemaakte jam

De lekkerste jam maak je zelf, bij voorkeur met fruit uit eigen tuin. Voor 3 potten jam heb je het volgende nodig:

*3 rijpe handperen

*500 gram pruimen

*500 gram aardbeien

*320 gram geleisuiker

*3 lege jampotten

 

Snijd het fruit in stukjes en doe het samen met de geleisuiker in een grote pan. Breng op een matig hoog vuur al roerende aan de kook en laat het geheel 4 minuten doorkoken. Draai het vuur uit en laat de jam tot rust komen. Vul de jampotten tot aan de rand met hete jam en draai het deksel erop en laat de potten 5 minuten op hun kop staan. Draai ze dan weer om en laat ze afkoelen.

 

TIP: maak je eigen etiketten. Schrijf de tekst op wit papier, trek er een kadertje omheen, kopieer en knip uit.

Bezoek de webshop