Top 5 kweken en oogsten: 4. zonnebloemen zaaien en planten

Top 5 kweken en oogsten: 4. zonnebloemen zaaien en planten

Met zonnebloemen (Helianthus annuus) breng je de zomer in je tuin! Je kunt heel gemakkelijk zelf zonnebloemen zaaien en dat zorgt voor veel zonnig plezier. Ze zijn niet alleen mooi, de zaden zijn ook een lekkernij voor jezelf of voor vogels. Superleuk om te doen met kinderen!

 

TIP: er zijn ook mini-zonnebloemen speciaal ontwikkeld voor opkweken in pot en ook voor kinderen leuk omdat ze niet groter worden dan bv. 80cm.

 

Dag van de zonnebloem

Wist jij dat 1 mei de dag van de zonnebloem is? Elk jaar is het op deze dag ‘Internationale Zonnebloemdag’. Overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. Deze dag is in 2008 bedacht door de Engelsman Richard Reynolds. Hij vond dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot ‘Internationale Zonnebloemdag’.

 

Zonnebloemen binnen zaaien

Zonnebloemen zaaien is heel eenvoudig en leuk te doen met kinderen. Je kunt zonnebloemen in maart en april al binnen voorzaaien. Zaai de zonnebloemen stuk voor stuk in een pot. Gebruik hiervoor speciale zaai- en stekgrond. Zodra de zaden gekiemd zijn, kun je beginnen met het geleidelijk aan wennen aan de buitenlucht. Vanaf de IJsheiligen (11 t/m 14 mei) in mei, kun je je zonnebloemen buiten uitplanten, zodat het grote stoere zonnebloemen kunnen worden.

 

Zonnebloemen buiten zaaien

Vanaf begin mei kun je ze direct in de tuin zaaien. Als je ze in mei zaait, heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!

*Vind een zonnig stukje grond

*Graaf een kuiltje van 1 a 2 centimeter diep

*Doe het zaadje erin, grond erover en geef wat water

TIP: bij onze tuincentra vind je allerlei items die het zaaien, kweken en groeien leuker én makkelijker maken.

Bezoek de webshop