Diervriendelijk tuinieren

Diervriendelijk tuinieren

De laatste jaren is er veel aandacht voor vlinder- en bijvriendelijke planten, waartoe overigens opvallend veel mooie nazomerbloeiers behoren, zoals zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en hemelsleutel (Sedum). Daarnaast kun je in ons tuincentrum in Drachten, Gorredijk, Wolvega en Oosterwolde ook terecht voor speciale vlindernestkastjes of insectenhotels. En vrijwel elke tuinliefhebber heeft wel een vogelhuisje of drink- en badderschaal voor onze gevederde vrienden. Maar probeer je tuin ook eens aantrekkelijk te maken voor kikkers, padden en vleermuizen: ze eten immers ontelbaar veel vliegen, muggen en slakken!

Kikkers en padden: slakkenvreters

Ze kwaken er vrolijk op los, zijn voor jong en oud fascinerend om naar te kijken en ze verslinden slakken. Zo haal en houd je ze in de tuin:

  • Geen water, geen dril, geen dikkopjes, geen kikkers en geen padden. Leg dus een vijver aan of graaf een grote teil met water in. Zorg er wel voor dat de amfibieën er makkelijk in en uit kunnen, door een geleidelijke overgang met grond, rotsen en oeverplanten te maken.
  • Houd je tuin zo groen mogelijk, met veel bodembedekkers en bladplanten, die voor voldoende vochtigheid en schaduw zorgen.
  • Zorg ervoor dat de padden en kikkers ook in de buurtuinen naar insecten, slakken en wormen kunnen zoeken. Houd dus openingen onder of tussen de schutting.
  • In de winter graven padden en kikkers zich in, maar het zijn geen geboren gravers. Maak een composthoop of vorm hoopjes van bladeren, boomschorssnippers en een mengsel van zand en aarde in de hoek van de tuin of achter de struiken.
  • Plaats een speciaal kikker- of paddenhuisje.

Vleermuizen: muggenvreters

In het laatste weekend van augustus werd de Europese Nacht van de Vleermuis gehouden, om te laten zien dat vleermuizen helemaal niet eng of gevaarlijk zijn en mensen ervan bewust te maken dat ze in onze contreien beschermd zijn. Dus alle beetje helpen om te voorkomen dat de supersnel vliegende zoogdiertjes straks verdwenen zijn. Is dat nog niet genoeg reden voor je om een paar simpele vleermuisvriendelijke tuinmaatregelen te nemen, realiseer je dan dat een gewone dwergvleermuis (die in een luciferdoosje past) wel drieduizend (!) muggen, motjes en kevers per nacht verslindt.

Vleermuisvriendelijk tuinieren

  • De vleermuissoorten in Nederland en België eten insecten. Wanneer je tuin gevarieerd is en voldoende planten telt die ook aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen (en dus voor tal van andere insecten) ben je al goed bezig.
  • Leg een vijver aan; de vleermuizen kunnen van het water drinken en water trekt ook insecten aan.
  • Maak een composthoop, een takkenwal of houtstapel; hier wemelt het van de insecten.
  • Gebruik geen geen gif of insecticiden; dat kunnen de vleermuizen via de insecten die ze eten binnenkrijgen.
  • Maak of koop een vleermuizenkast.
  • Doe de tuinverlichting uit als je weer naar binnengaat.