Hortensia: woonplant van de maand april

Hortensia: woonplant van de maand april

Grote bloemschermen, sprookjesachtige kleuren, schoonheid in overvloed – als er hortensia's zijn is het voorjaar écht begonnen. 

Bloemenbom 

Hortensia is een voluptueuze beauty met veel grote bloemen die heel verrassend tijdens de bloei van kleur kunnen veranderen. De plant maakt altijd een rijke indruk, met grote bolle bloemschermen vol kleine stervormige bloemen. In huis zorgt hij voor een romantische sfeer en vangt op een fantastische manier het licht. De bloemetjes zijn net facetten, er is er altijd wel eentje die opvalt, hoe je er ook naar kijkt. Bij hortensia denk je meteen aan de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer. 

Hortensia, en wel hierom! 

  • Hortensia geurt licht zoet en is verkrijgbaar in speciaal gekweekte planten met één bloem tot kloeke binnenstruik, en alles daar tussenin.  
  • Wit, blauw, roze, paars, lila, rood, groen, gemengd – de plant is verkrijgbaar in buitenaards mooie kleuren.  
  • Na de bloei knip je de bloemen eruit en geef je je hortensia een tweede leven buiten. Dat kan als de IJsheiligen voorbij zijn. 

De naam zegt het al 

De Latijnse naam van hortensia is Hydrangea. Dat betekent letterlijk watervat. ‘Hydro’ is water en  ‘angeion’ vat of kruik. De naam duidt op de belangrijkste voorwaarde voor een mooie hortensia: voldoende water.
 

Moederdag

Hortensia staat symbool voor gratie, schoonheid en overvloed (vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm), maar ook voor dankbaarheid en oprechte gevoelens: het is een populair Moederdagcadeau.  

Blauw eiland 

De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. Op de Azoren staat Faial Island bekend als het ‘blauwe eiland’, vanwege de overvloedige aanwezigheid van hortensia's. 

Mooie kleuren 

Blauwe hortensia's hebben vanaf augustus, als ze nieuwe knoppen gaan aanmaken, graag een beetje kali-aluin of aluminiumsulfaat als extraatje, voor een  mooie kleur. Roze bloemen vragen om kalk en door kali-aluin aan rode hortensia's toe te voegen, worden ze paars. 
  

Liefdeslink 

De naam Hortensia werd voor het eerst gebruikt in 1771 door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de bloem naar een vrouw vernoemde voor wie hij een zwak had. Verschillende dames worden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau.

Zo blijft Hortensia lang mooi

  • Hortensia staat het liefst licht, maar niet in de volle zon. Op een te warme plek maakt de plant minder bloemen aan. 
  • Hortensia is een doordrinker. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft. 
  • Omdat groei en bloei hortensia veel energie kost, doe je de plant met eens in de twee weken wat plantenvoeding een groot plezier.
  • Niet meer voeding geven, want dan verliest de plant zijn compacte vorm. 
  • Een slap geworden hortensia kan met voldoende water op een koele plek helemaal herstellen

Chic & simpel 

Omdat hortensia van zichzelf al zo'n spektakelstuk is, hou je de basis het best rustig: grijzig terracotta, gebleekt terracotta of een LBP (Little Black Planter). Kies voor een beetje robuuste pot, dat contrasteert mooi met de elegante bloemen.   

Woonplant van de maand

Hortensia is Woonplant van april 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Werk aan de vijver

In 5 stappen je vijver klaar

...Lees meer
Proef de lente

Creëer je eigen mini-moestuin op je terras/balkon of in je tuin! Zo draag je bij aan het vergroenen van je eigen omgeving. Welke soorten groenten, kruiden en fruit kies je?

...Lees meer
Ster onder de klimplanten

Klimmen maar Clematis

...Lees meer
Zomerbollen planten

De lente is nog pril, maar in ons tuincentrum in heb je nu ruime keuze in zomerbollen.

Lees meer
Tuintips april

De lente komt maar traag op gang dit jaar. En dan doet april ook nog eens wat hij wil. Hagel of zonneschijn, er zijn deze maand genoeg tuin- en moestuinklusjes te doen.

Lees meer
Tuinplant van de maand april: Petunia

De Petunia: easy care, veel keuze.

Lees meer
Voorjaarsklussen top 5  Nummer 5: Potten en bakken vullen

In het voorjaar wil je natuurlijk direct weer wat kleur in jouw tuin hebben! Er zijn al volop mooie voorjaarsbloeiers zoals bolgewassen, violen en primula’s te koop maar natuurlijk ook veel mooie heesters!

...Lees meer
Voorjaarsklussen top 5  Nummer 4: Zaaien en kweken

Eten uit eigen tuin is puur genieten. Maar welke stappen moet je volgen om te kweken, stekken, zaaien en oogsten uit eigen tuin? Bij ons tuincentrum kun je terecht voor alle vragen en artikelen rondom kweken. Een echte kweekschool dus!

...Lees meer