De Tulp

Tulpen uit Amsterdam

Denken we aan Nederland, dan denken we aan tulpen! Zou je denken, maar niet is minder waar. De tulp is eigenlijk Iranees, Afghaans, Kazachstaans. De kleurrijke tulpen werden door Nomaden meegenomen naar Turkije waar stoere sultans een tulp op hun tulband droegen. En zo kreeg de bloem zijn naam: Tulipan (wat tulband betekent). 

Verzorging tulpen

Met deze verzorgingstips geniet je vijf tot twaalf dagen van je tulbandjes:

  • Tulpen groeien door in de vaas. Zorg dus dat de vaas hoog genoeg is, zodat de tulpen niet gaan hangen. 
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
  • Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
  • Snij de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
  • Zet de vaas op een koele, niet-zonnige standplaats uit de buurt van de fruitschaal.
  • Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Kleur en vorm

Tulpen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren: van witte, rode en gele tulpen tot roze, paarze en groene tulpen. Ook zie je steeds vaker een tulp met meerdere kleuren. Een tulp is te krijgen in verschillende vormen: een enkele of dubbele rij blaadjes, leuke franje- en parkiettulpen met gekartelde blaadjes en er is een lelietulp. Pioentulpen lijken de zusjes van pioenen en tot slot Franse tulpen welke ontzettend lang zijn en zeer grote bloemen geven. 

Symbool van de tulp

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Herkomst van tulpen

Tulpen vind je in het wild in Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. Met de grootste diversiteit in drie verschillende bergketens in Centraal-Azië: de Pamir, de Tiensjan en Hindoekoesj. Het klimaat is hier met koude winters, lange lentes met koude nachten en een droge zomer ideaal voor tulpen. Tulpen hebben namelijk een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: