Narcis

De narcis zorgt voor een lentefeestje in huis

Narcissen in de bloemenwinkel? Dan weet je dat de lente er aan komt (of net is begonnen). Met de loftrompetten van deze vrolijke bloem wordt het lenteseizoen aangekondigd. Ook met Pasen zien we vaak volop Narcissen in boeketten verwerkt. Hoe kun je deze bloemen nu het beste verzorgen? 

Verzorging narcissen

  • Snij de steel van de narcis ongeveer 3 tot 5 cm schuin af.
  • Zorgt voor een vaas met schoon water. 
  • Voeg bloemenvoeding aan het water toe om te voorkomen dat er slijm uit de stelen van de narcissen komen. Gebeurt het toch, zorg dan regelmatig voor schoon water. 
  • Zet de vaas met narcissen nooit dichtbij de fruitschaal. Die zorgt er namelijk voor dat bloemen sneller uitgebloeid raken. 

Kleur en vorm

Als we aan narcissen denken, dan denkt iedereen aan de knalgele bloemen. De narcis is er echter ook in het wit of met zalm roze bloemen. Daarbij heb je allerlei soorten narcissen met blad, zonder blad, met kleine of grote trompetten en sterk geurend en helemaal niet geurend. Een ding hebben de bloemen allemaal gemeen: met narcissen haal je direct de lente in huis! 

Symbool van de narcis

De narcis kent een dramatische legende. Het verhaal vertelt dat narcis is afgeleid van Narkissos, een beeldschone jongeling uit de Griekse mythologie. Narkissos ging zo op in het jagen dat hij de nimf Echo, die een oogje op hem had, niet zag staan. Dat liet Echo niet op zich zitten. Ze zorgde ervoor dat Narkissos, toen hij wilde drinken bij een beek, zo verliefd werd op zichzelf dat hij dagenlang naar zijn spiegelbeeld in het water staarde. Uiteindelijk viel hij uitgeput in het water en verdronk. Op die plek ontlook een bloem die Narkissos in schoonheid evenaarde: de narcis. De bloem stond symbool voor zelfzucht en ijdelheid. Tegenwoordig wordt de bloem gezien als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis een nieuw seizoen aankondigt.

Herkomst narcis

De mooie trompetvormige bloemen groeien van nature in weilanden, bossen en op rotsige plekken in West-Europa.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: