Lavendel: topper in huis, tuin en keuken

Lavendel: topper in huis, tuin en keuken

Lavendel is sterk, bloeit lang en ruikt heerlijk. Er zijn talloze soorten verkrijgbaar, met de bekende paarsblauwe, maar ook met witte en roze bloempjes.
 

Lavendel drogen
Wil je Lavendel drogen? Het beste moment om de Lavendel af te knippen is 's ochtends vroeg op een droge ochtend. de bovenste paar bloemen van de Lavendel mogen net in bloei staan. Is de Lavendel al verder in bloei, dan is de kans groot dat de bloemen bij het drogen vroegtijdig afvallan, als de bloemen vochtig zijn tijdens het plukken worden ze bruin in plaats van de mooie paars-blauwe kleur die de Lavendel heeft.

Bind een bosje Lavendel strak bij elkaar, bij voorkeur met een elastiek (omdat de stelen tijdens het drogen nog krimpen)  of met touw of raffia, denk er dan om dat het bosje tijdens het drogen regelmatig wat strakker gebonden wordt. Hang het bosje in een droge ruimte. Wil je liever alleen de bloemen van de lavendel gebruiken als potpourri? Knip dan de bloemen af en leg deze los neer op een droge plaats (bijvoorbeeld achter het raam in de zon.) Als de Lavendels goed gedroogd zijn kan je de bloemen makkelijk los krijgen door ze in de handen te wrijven. Stop ze in een zakje en hang dit in de kledingkast voor een frisse Lavendelgeur. Werkt ook goed tegen motten!

 

Huis-, tuin-, en keukenkruid
Met een paar lavendelplanten in de tuin of in een pot op terras of balkon haal je meteen een zomerse, mediterrane sfeer ‘in huis’. Ook vlinders en bijen zijn dol op de geurige bloemen, terwijl ze bladluizen, mieren, vliegen en muggen juist op afstand houden. In de keuken is het een smaakmaker in de Provençaalse kruidenmix, in vleesgerechten, cakes en (ijs)toetjes. Een kopje lavendelthee gaat hoofdpijn en migraineaanvallen tegen en lavendelhoning verlicht keelpijn. In het badwater heeft de olie een heerlijk ontspannende werking. De olie is bovendien ontsmettend en pijnstillend, bijvoorbeeld bij schrammen en insectensbeten. 

Klassieke tuinplant
Lavendel wordt van oudsher gebruikt als randbeplanting en voor haagjes, bijvoorbeeld in de kruidentuin. Een geurend haagje naar de voor- of achterdeur zorgt voor een aangename entree. De winterharde Lavandula angustifolia is niet veeleisend. Lavandula latifolia is minder winterhard, net zoals de kuif- of vlinderlavendel (Lavandula stoechas). De kuiflavendel gedijt bovendien alleen in zure grond. De mediterrane struikjes, die in de winter hun grijsgroene blad houden, willen een zonnige, goed gedraineerde plek. Ze kunnen prima in een pot of bak, zolang ze maar droge voeten houden. Snoei ze, om een mooie compacte bos te houden, twee keer per jaar: in maart-april en na de bloei. Zorg er dan voor dat er altijd nog wat blad en jonge scheuten aan blijven zitten, anders loopt de plant niet meer uit. 

 

Tags: