4 oktober Dierendag

Aanstaande zondag 4 oktober is het Dierendag. Dit is de dag dat we onze lievelingsgezelschapsdieren extra verwennen en in het zonnetje zetten. 

Waarom vieren we Dierendag?

Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Destijds hebben de dierenbeschermers 4 oktober uitgeroepen tot Dierendag. De datum 4 oktober is niet zomaar, dit is namelijk de sterfdatum van Franciscus van Assisi, een begane man die zich bekommerde om het lot van natuur en dieren. In 1930 vierden we voor het eerst Dierendag op 4 oktober. Dit jaar vieren we dus voor de 90e keer Dierendag. Een bewogen jaar, waarin we moeten koesteren wat we liefhebben en kleine dingen ons blij maken.

Hoe verwen ik mijn huisdier op Dierendag?

Jouw huisdier heeft waarschijnlijk geen idee dat het Dierendag is. Toch is het leuk om je huisier op 4 oktober net even wat langer te knuffelen, een extra snoepje te geven of te verwennen met een nieuw speeltje. Bij Tuindorado in Friesland hebben wij speciale voeding en verzorgingsproducten om jouw huisdier helemaal in de watten te leggen. Gun jouw hond een nieuw slaapkussen of een bot. Haal alles uit de kast om een feestje te vieren met jouw huisdier. Hoe doe je dat? Lees de volgende tips voor het verwennen van jouw huisdier op Dierendag.

Tips voor het verwennen van jouw dier op Dierendag

 • Loop een extra groot rondje tijdens het uitlaten van je hond.
 • Geef je hond een lekkere kluif.
 • Trakteer jouw huisdier op een nieuw speeltje of een nieuw slaapkussen.
 • Gun jouw huisdier vandaag een extra snoepje.
 • Knuffel extra lang met jow huisdier

Doneer met Dierendag

Op Dierendag denken we allen een beetje extra aan de dieren op de wereld. Wil je iets meer doen dan jouw huisdier extra verwennen vandaag? Doneer dan! Organisaties als de Dierenbescherming, Wakker Dier en dierenasiels bij jou in de buurt zijn dolblij met een donatie. Heb je deze maand iets over voor een van deze organisaties en gun je alle dieren op de wereld een fijne Dierendag, doneer dan op hun website.

Speciaal eten op Dierendag

Katten

Je denkt er zelf waarschijnlijk niet zo snel aan, maar katten zijn er dol op: orgaanvlees. Vraag aan je slager of hij iets lekkers voor jouw kat samenstelt. Naast orgaanvlees houdt jouw kat ook van een beetje sardienolie over zijn eten, dit doet de kat denken aan een vers gevangen vis. Voer je kat een vers stukje vis op Dierendag en jouw kat bevindt zich in de zevende hemel.

Vogels

Gun je vogel een nieuw speeltje, of een gezonde snack. Een lekkere vetbol vol met pinda's, pindakaas en zaden en pitten laat je vogel weer een toontje hoger zingen. Wij adviseren ei/graszaad crackers waar veel koolhydraten en eiwitten in zitten. Ook een uitdagend speeltje is voor de hersenen van vogels zeer nuttig. Daag je vladderende vriend uit door voedsel te verstoppen.

Knaagdieren

Heb je een konijn, cavia, hamster, rat of ander knaagdier? Dan verwent je jouw knaagdier op Dierendag natuurlijk met wat verse sla, maissnoepjes of een heerlijke zachte borstel waarmee je hun vacht kamt. Lekkere en verantwoorde snacks zorgen voor een blij dier op Dierendag. Ververs de kooi met heerlijke hooi om te eten en stro om op te slapen. Zorg dat het hok schoon is en knuffel jouw knaagdier vandaag extra lang.

Honden

Wil je jouw hond dit jaar eens goed in de watten leggen? Beloon je hond met gedroogd vlees van bijvoorbeeld runderpens, runderlong, kip of runderhart. Informeer bij onze medewerkers naar de beste hondensnoepjes zonder toevoegingen en een hoog eiwitgehalte. Zin om dit jaar echt uit te pakken voor jouw hond? Bak zelf hondenkoekjes! Je hond is er dol op en je bepaalt zelf de inhoud van de koekjes.

Zelf hondenkoekjes bakken voor Dierendag

Wat heb je allemaal nodig voor het bakken van hondenkoekjes? Wij geven hier het recept van het basisdeeg voor hondenkoekjes. Je bent natuurlijk vrij om hier zelf nog in te variëren. Pas wel op met zout, zout is namelijk giftig voor honden. Hieronder volgt een standaard recept voor hondenkoekjes.  

 • 2 eetlepels honing
 • 100 gram havermout meel
 • 50 gram pindakaas (ongezouten, zout is giftig voor honden)
 • 200 gram rijstmeel
 • 50 ml water
 • 1 ei
 • bakpapier

Bereiding van hondenkoekjes

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
 2. Meng de honing, havermoutmeel, rijstmeel, pindakaas met elkaar en roer dit goed door elkaar met een houten lepel.
 3. Voeg langzaam het water toe totdat het deeg stevig aanvoelt.
 4. Rol het deeg daarna uit op een dienblad of op het aanrecht totdat het ongeveer een halve centimeter dik is (bestuif het dienblad of aanrecht eerst met een beetje bloem).
 5. Heb je leuke vormpjes, zoals een vorm van een bot, gebruik deze dan om vormpjes mee uit te drukken. Heb je geen vormpjes, gebruik dan kleine glaasjes om de vormpjes mee uit te drukken.
 6. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de vormpjes ongeveer 4 cm uit elkaar.
 7. Bak de vormpjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.
 8. Tadaa, de hondenkoekjes zijn klaar! Wacht alleen wel nog even met voeren zodat je hond zijn bek niet verbrandt.

Dierendag 2020

Bovenal gaat er met Dierendag om dat we even extra stilstaan bij onze geliefde huisdieren. Trakteer je hond, kat, muis, rat, vogel of vis op iets extra's. Wij verkopen speeltjes, voer en accessoires om jouw huisdier een geweldige Dierendag 2020 te bezorgen! Neem contact op met één van onze vestigingen of kom langs in Friesland. Onze dierenafdelingen zijn zeer ruim en hebben voor elk huisdier wel iets lekkers. Ga naar onze vestigingenpagina om de dichtbijzijnde vestiging bij jou in de buurt uit te kiezen.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten: