Biodiversiteit in de tuin

Biodiversiteit in de tuin

Boost de biodiversiteit in de tuin! Veel mensen in Nederland hebben een heerlijke tuin. Heb jij een groene tuin of een betegelde tuin? In een groene tuin vinden vogels, kikkers, padden bijen, vlinders en andere insecten vaak hun weg. Met een groene, beplante en bloemrijke tuin geef je de biodiversiteit in jouw tuin een boost. Zorg ervoor dat je de tuin op de juiste manier inricht. Hoe? Lees onderstaande tips voor een biodiversiteitsboostende tuin.

1. Kies de juiste planten

Houd je van bloemen en staat jouw tuin helemaal vol met kleurrijke nectar houdende pareltjes? Grote kans dat bijen, vlinders en andere insecten hun weg naar jouw tuin veel en vaak vinden. Het is hierbij noodzakelijk dat de bloemen stuifmeel en nectar bevatten. Kies voor bloemen waarvan u de stamper gemakkelijk ziet. Dit betekent namelijk dat de insect de bloem ook gemakkelijk uitkiest voor bestuiving. Botanische en wilde soorten zijn hiervoor uiterst geschikt. Welke bloemen zijn bijen- en vlinderlokkers?

  • Phlox
  • Saponaria
  • Centranthus
  • Verbena
  • Lythrum
  • Echinacea
  • Anmone x hybrida

Deze toppers zijn allemaal bij ons in het tuincentrum verkrijgbaar. Kom langs in één van onze vestigingen in Friesland en vul jouw tuin met biodiversiteit boosters.

Biodiversiteit - Tuindorado

2. Water zorgt voor extra leven

Een vijver in de tuin is de beste keuze als je de biodiversiteit een echte boost wilt geven. Een vijver hoeft niet per se heel groot te zijn, dit kan ook in de vorm van een teil of emmer. Graaf een kleine teil in de grond of zet een teil met water en waterplanten op het balkon. Koop waterplanten bij Tuindorado en laat deze zo natuurlijk mogelijk groeien. Naast kikkers en padden trek je nu ook vogels aan. Vooral zomers vliegen vogels op vijvers af voor een verkoelende duik. Een vijver vullen met vissen is natuurlijk ook leuk, alleen eten vissen vaak al het andere waterleven op. Een vijver gevuld met planten zorgt in dit geval ook al voor een biodiversiteitsboost.

3. Maak zelf compost

Wij krijgen vaak de vraag, wat doe ik met mijn tuinafval? Simpel! Gebruik plantaardig materiaal voor het composteren van tuinplanten. Een zelfgemaakte composthoop bevat veel organische en plantaardige stoffen die de planten goed doen groeien. Bovendien is een composthoop een waar paradijs voor veel dierenleven. Een composthoop is de plek voor inheemse schimmels en bacteriën, deze schimmels en bacteriën zijn niet schadelijk, maar dragen juist bij aan de vergroting van de biodiversiteit. Wil je meer weten over hoe je een composthoop maakt? Lees dit artikel over zelf compost maken

4. Mix bomen en struiken

In de tuin denken we al snel aan tuinplanten. Tuinplanten zijn vaak gemakkelijk in onderhoud, nemen niet te veel ruimte in en staan elegant in de tuin. Maar heb je wel eens nagedacht over het planten van bomen en struiken? Bomen en struiken bieden bescherming, goede broedplekken en koelte tijdens warme zomerdagen. Ultiem geluk voor vogels en insecten! Populair zijn bijvoorbeeld fruitbomen als appelbloesem en kersenbloesem. Deze fruitbomen geven naast een heerlijke oogst in de zomer ook prachtige bloemen in de lente. Deze bloemen geven bloesem als voedsel voor insecten en vruchten en zaden voor bijvoorbeeld vogels. Heb je geen plek voor een boom? Kies dan voor een kleine haag of fruitstruik. Overleg met de buren en plaats een haag als natuurlijke afscherming. Win-win voor zowel jezelf als voor de natuur. Meer weten over bomen en struiken? Kom langs in Friesland en vraag ons personeel om advies.

Paradijs voor biodiversiteitParadijs biodiversiteit - Tuindorado

We mogen de natuur best vaker een handje helpen. Door bovenstaande tips op te volgen, draag je bij aan een verhoogde biodiversiteit en geef je vogels, insecten en vlinders een aantrekkelijkere leefruimte. Denk eens na, jij wilt toch ook niet in een compleet bebouwd betonnen dorp wonen? Groen als bomen, bloemen, planten en struiken maken het niet alleen voor de mens aantrekkelijker, maar vormen ook de leefomgeving van nog veel meer natuurlijke organismen. Help de natuur een handje en boost de biodiversiteit in jouw tuin. Bij Tuindorado hebben we alles in huis om jouw tuin een paradijs voor vogels, insecten en andere tuindieren te maken.

Boost de biodiversiteit met Tuindorado

In onze vestigingen in Friesland bieden wij een ruim assortiment aan tuinplanten, struiken, fruitbomen, heesters en prachtige bloemen voor een hoge biodiversiteit in de tuin. Zelfs als je geen tuin hebt, maak je met tuinplanten en bloempotten mooie creaties. Biedt bijen en vlinders een grotere leefomgeving. Vervang de tuintegel door een plant en help de natuur een handje. Heb je vragen over het boosten van de biodiversiteit in jouw tuin? Onze medewerkers bekijken graag jouw situatie en geven je tips over hoe jij de tuin helemaal vogel-bij-vlinder-klaar maakt. Neem contact op voor vragen of kom gezellig langs bij één van onze vestigingen in Friesland.