Zonnige tuin

Veel (vaste) planten houden van zon. Heb jij een zonnige tuin, balkon of terras, dan is er volop keuze voor beplanting in jouw tuin of op het balkon. Wij laten je zien welke zonaanbidders het goed doen in een zonnige tuin. Niet alle planten vinden het fijn om zes uur lang in de hete zon te staan, maar gelukkig zijn er veel (kleurrijke) planten die daar juist heel goed van groeien. In onze tuincentra in Drachten, Gorredijk en Wolvega hebben we een prachtig assortiment aan beplanting voor de zonnige tuin. 

Wanneer spreken we van een zonnige tuin?

Een zonnige tuin, dat heeft toch iedereen? In de plantenwereld spreken we van een zonnige tuin of 'volle zon' als er 's zomers minstens 4 uur per dag zon schijnt. De meeste plantensoorten houden van een zonnige tuin. Zij bloeien rijkelijk en zijn prachtig om perken en vakken mee te vullen. De meeste tuinen op het zuidoosten, zuiden en zuidwesten en westen zijn zonnige tuinen. 

  • Zonnige standplaats: meer dan 4 uur zon per dag
  • Halfschaduw standplaats: maximaal 4 uur zon per dag
  • Schaduwrijke standplaats: minder dan 2 uur zon per dag

Planten zonnige tuin

Wil je lang genieten van een kleurrijke border met planten en bloemen die jaarlijks terugkomen? Kies dan voor een combinatie van vaste planten die het goed doen in een zonnige tuin. Creëer een sierlijke border met een bonte mix van kleuren, hoogtes en geuren. De meeste bloemen van vaste planten zijn uitstekende bijen- en vlindervriendelijke planten. Zo heb je én een mooie tuin én draag je bij aan de biodiversiteit in jouw omgeving: win-win-situatie!

Vlindervriendelijke tuin

Wil je meer informatie over de vlindervriendelijke tuin? Ontdek welke vlinderlokkende planten geschikt zijn voor jouw tuin en begin met planten!

Echinacea

De Echinacea, ofwel Zonnehoed trekt massaal vlinders aan. Deze vaste plant bloeit van juli t/m oktober met prachtig gekleurde bloemen. Bij Tuindorado vindt je deze vaste vlinderlokker in de kleuren lila, geel en roze. Maak jouw keuze en plant deze vlinderlokker in de border, in de volle grond of in potten of bloembakken. Echinacea is een echte zonaanbidder, plant deze dus op een zonnige standplaats.

Echinacea Zonnehoed - Tuindorado

Rudbeckia Zonnehoed - Tuindorado

Rudbeckia

Een andere bekende Zonnehoed is de Rudbeckia. Deze opvallende gele bloem heeft allemaal wijde bloemblaadjes met een donker hart. Deze zomerse plant bloeit van juli t/m oktober en fleurt elke tuin op met zijn knalgele bloemen. Deze Zonnehoed is tevens geschikt voor in de border, maar doet het ook goed in bloembakken of in potten. Heb je dus een zonnig balkon of terras, dan is de Rudbeckia een uitstekende keus voor jou!

Phlox

In het Nederlands noemen we deze bloem ook wel de vlambloem. Deze bloeiende plant trekt de maanden juni en juli vlinders aan met zijn nectarhoudende bloemetjes. De Phlox komt voor in allerlei verschillende kleuren, verkrijgbaar in één kleur of in een mix van bijvoorbeeld paars, rood, roze en wit. Deze vaste plant is te gebruiken als bodembedekker, borderplant en is geschikt voor in potten en bloembakken. Zet de vlambloem op een zonnige plek.

Phlox vlambloem - Tuindorado

Campanula Klokjesbloem - Tuindorado

Campanula

De Campanula, ook wel Klokjesbloem genoemd is een vlinderlokkende plant. De Campanula komt voor in verschillende soorten, allen met een klokjesbloem. De ene klokjesbloem heeft grotere belvormige bloemen dan de ander, maar ze zijn allen perfect voor in de vlindertuin en verkrijgbaar in wit, roze, blauw en paars. De Klokjesbloem bloeit van mei tot juli en groeit tot ongeveer 15 tot 25 cm hoogte. Zeer geschikt als bodembedekker, maar ook voor in potten en in de rotstuin. Kortom: een veelzijdige plant die ook nog eens vlinder-proof is.

Koop de Campanula, Mariëtteklokje

Welke bodem zonnige tuin

Een zonnige tuin is 's zomers erg droog. Voor een succesvolle beplanting is het daarom van belang dat je de grond verbetert. Als je tegelt weghaalt en planten wilt planten, moet je de grond eerst verruimen met voedingsstoffen. Maak de grond luchtiger en voeg humus (plantaardig materiaal) toe door middel van bodemverbeteraars. Zo houden jouw planten vocht beter vast en groeien planten sterker en gezonder. Bij Tuindorado hebben we samengestelde bodemverbeteraars en producten die het bodemleven activeren en organische compost. Een mooi beplantingsplan begint bij goede grond! Vraag onze medewerkers om advies!

Tuindorado heeft alles voor de zonnige tuin

Bij Tuindorado in Drachten, Gorredijk en Wolvega hebben we een ruim assortiment aan (vaste) planten, heesters, bomen en struiken voor de zonnige tuin. Wil jij jouw buitenruimte vullen met kleurrijke planten én wil je vlinders, bijen, hommels en andere nuttige insecten naar jouw tuin lokken, kom dan langs en maak een keuze uit onze zonnige beplanting. Onze medewerkers helpen je graag. Tevens hebben wij allerlei producten om jouw bodem te verbeteren, planten de juiste voedingsstoffen te bieden en planten te verzorgen. Kom langs in één van onze vestigingen in Friesland. 

Ga naar onze vestigingen

Bezoek de webshop