Gerookte zalm

Gerookte zalm

INGREDIËNTEN (VOOR 6 PERSONEN)

Benodigde accessoire: Weber rookplank

Voor het glaceren:

  • 3 sinaasappels
  • 3 limoenen
  • 75 ml citroensap
  • 3 el honing
  • 50 gram ongezouten boter, koud
  • 2 el gemalen koriander
  • Handvol verse korianderblaadjes, fijngesneden
  • 1,25 tl grof zeezout
  • 1 tl gemalen komijn
  • ¾ tl vers gemalen zwarte peper
  • 1 zalmfilet (met huid), 1-1,5 kilo en ong. 3 cm dik, graatjes verwijderd

Voor de salade:

  • 60 ml olijfolie
  • 3 el verse sinaasappelsap
  • 1 el sherryazijn
  • ½ tl grof zeezout
  • ½ tl vers gemalen zwarte peper
  • 3 el verse korianderblaadjes, fijngesneden
  • 2 kroppen frisée sla
  • ½ kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 8 grote vijgen, gesneden in blokjes
  • 5 zoete mandarijnen, gepeld en uit elkaar gehaald


VOORBEREIDING

1.       Week de rookplank voor minimaal 1 uur in water.

2.       Rasp ongeveer 1-1,5 tl schil van een sinaasappel en van een limoen en zet aan de kant. Pers 250 ml sap uit de sinaasappels en 75 ml sap uit de limoenen. Zet een kleine pan op het vuur en giet de sinaasappelsap, limoensap, citroensap en honing erin. Laat het mengel koken voor ongeveer 10-14 minuten totdat het mengsel gereduceerd is naar ongeveer 200 ml. Haal het mengsel van het vuur en roer de boter, de geraspte schil van de sinaasappel en de limoen, en 1-1,5 tl van de koriander erdoorheen. Laat het mengsel afkoelen en roer daarna de verse koriander erdoorheen.

3.       Leg de zalm op een groot stuk bakpapier en snijd de filet in zes porties. Snijd richting de huid, maar snijd de huid niet door.

4.       Meng in een kleine kom 1 el koriander, de zout, komijn en de peper. Giet 100 ml van het citrusmengsel voorzichtig over de zalm en bewaar de andere helft. Verdeel het mengsel goed over de zalm en tussen de sneden. Kruid de zalm met het kruidenmengsel. Laat de zalm marineren op een koele kamertemperatuur voor ongeveer 45 minuten. Kwast af en toe de afgedropen marinade terug op de zalm.

5.       Ondertussen kan de salade gemaakt worden: meng in een kom de olie, sinaasappelsap, azijn, zout peper en 1-1,5 tl koriander totdat alles goed gemengd is. Roer daarna de verse koriander erdoor en laat rusten op kamertemperatuur. Meng in een grote kom de frisée sla, ui, vijgen en zoete mandarijnen. Leg daarna in de koelkast.

6.       Bereid de barbecue voor op directe en indirecte medium warmte (175-230 ˚C)

7.       Borstel het rooster schoon. Haal de plank uit het water en plaats het op het rooster op directe warmte. Sluit de deksel. Na ongeveer 5-10 minuten zal de plank gaan roken, draai de plank om en zet het in de indirecte zone. Leg de zalm op de plank met de huid naar beneden. Gril de zalm voor ongeveer 25-35 minuten totdat de zalm niet meer doorzichtig is en aan de zijkanten iets begint te bruinen. Haal de plank met de zalm van de barbecue en zet hem op een hittebestendige ondergrond. Schuif een spatel tussen de zalm en de huid en leg de porties zalm op de borden. Lepel wat van de overgebleven marinade over de zalm. Meng de salade met de saus en serveer naast de zalm.

Overige informatie

PERSONEN: 6

VOORBEREIDINGSTIJD: 1,25

BEREIDINGSTIJD: 45 minuten

BEREIDINGSMETHODE:Direct/indirect

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Gemiddeld

KOSTEN: Gemiddeld

Gerookte zalm

Gerookte zalm

INGREDIËNTEN (VOOR 6 PERSONEN)

Benodigde accessoire: Weber rookplank

Voor het glaceren:

  • 3 sinaasappels
  • 3 limoenen
  • 75 ml citroensap
  • 3 el honing
  • 50 gram ongezouten boter, koud
  • 2 el gemalen koriander
  • Handvol verse korianderblaadjes, fijngesneden
  • 1,25 tl grof zeezout
  • 1 tl gemalen komijn
  • ¾ tl vers gemalen zwarte peper
  • 1 zalmfilet (met huid), 1-1,5 kilo en ong. 3 cm dik, graatjes verwijderd

Voor de salade:

  • 60 ml olijfolie
  • 3 el verse sinaasappelsap
  • 1 el sherryazijn
  • ½ tl grof zeezout
  • ½ tl vers gemalen zwarte peper
  • 3 el verse korianderblaadjes, fijngesneden
  • 2 kroppen frisée sla
  • ½ kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 8 grote vijgen, gesneden in blokjes
  • 5 zoete mandarijnen, gepeld en uit elkaar gehaald


VOORBEREIDING

1.       Week de rookplank voor minimaal 1 uur in water.

2.       Rasp ongeveer 1-1,5 tl schil van een sinaasappel en van een limoen en zet aan de kant. Pers 250 ml sap uit de sinaasappels en 75 ml sap uit de limoenen. Zet een kleine pan op het vuur en giet de sinaasappelsap, limoensap, citroensap en honing erin. Laat het mengel koken voor ongeveer 10-14 minuten totdat het mengsel gereduceerd is naar ongeveer 200 ml. Haal het mengsel van het vuur en roer de boter, de geraspte schil van de sinaasappel en de limoen, en 1-1,5 tl van de koriander erdoorheen. Laat het mengsel afkoelen en roer daarna de verse koriander erdoorheen.

3.       Leg de zalm op een groot stuk bakpapier en snijd de filet in zes porties. Snijd richting de huid, maar snijd de huid niet door.

4.       Meng in een kleine kom 1 el koriander, de zout, komijn en de peper. Giet 100 ml van het citrusmengsel voorzichtig over de zalm en bewaar de andere helft. Verdeel het mengsel goed over de zalm en tussen de sneden. Kruid de zalm met het kruidenmengsel. Laat de zalm marineren op een koele kamertemperatuur voor ongeveer 45 minuten. Kwast af en toe de afgedropen marinade terug op de zalm.

5.       Ondertussen kan de salade gemaakt worden: meng in een kom de olie, sinaasappelsap, azijn, zout peper en 1-1,5 tl koriander totdat alles goed gemengd is. Roer daarna de verse koriander erdoor en laat rusten op kamertemperatuur. Meng in een grote kom de frisée sla, ui, vijgen en zoete mandarijnen. Leg daarna in de koelkast.

6.       Bereid de barbecue voor op directe en indirecte medium warmte (175-230 ˚C)

7.       Borstel het rooster schoon. Haal de plank uit het water en plaats het op het rooster op directe warmte. Sluit de deksel. Na ongeveer 5-10 minuten zal de plank gaan roken, draai de plank om en zet het in de indirecte zone. Leg de zalm op de plank met de huid naar beneden. Gril de zalm voor ongeveer 25-35 minuten totdat de zalm niet meer doorzichtig is en aan de zijkanten iets begint te bruinen. Haal de plank met de zalm van de barbecue en zet hem op een hittebestendige ondergrond. Schuif een spatel tussen de zalm en de huid en leg de porties zalm op de borden. Lepel wat van de overgebleven marinade over de zalm. Meng de salade met de saus en serveer naast de zalm.

Overige informatie

PERSONEN: 6

VOORBEREIDINGSTIJD: 1,25

BEREIDINGSTIJD: 45 minuten

BEREIDINGSMETHODE:Direct/indirect

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Gemiddeld

KOSTEN: Gemiddeld