Buikspek met knapperige korst

Buikspek met knapperige korst

INGREDIËNTEN (VOOR 8 PERSONEN)

  • 2,5-3 kg varkensbuik
  • 1-2 uien
  • 400 gr pruimen
  • ± 100 gr grof zeezout
  • Voor de BBQ RUB
  • 4 tl kristalsuiker
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl selderijzout
  • Zout
  • Peper
  • Benodigde accessoires:
  • Weber Braadspit
  • Thermometer
  • Lekbakje

VOORBEREIDING

1. Bereid de barbecue voor op gemiddelde indirecte warmte (180° C).

2. Maal alle ingrediënten voor de rub fijn met behulp van een vijzel. 

3. Snijd het vet van de varkensbuik in met een scherp mes zodat er een diamantpatroon ontstaat, met de inkepingen vrij dicht bij elkaar. 

4. Pel en snipper de uien en sauteer de ui in een pan. 

5. Snijd de pruimen in blokjes van 1x1 cm. 

6. Plaats de varkensbuik, met het vel naar beneden, op een snijplank en smeer in met de rub. De huid niet insmeren met de rub. 

7. Leg dan de gesauteerde uien en pruimen boven op het vlees. Rol de buik omhoog en bind het bij elkaar met slagerstouw. Wrijf de huid in met grof zeezout. 

8. Plaats de varkensbuik op het braadspit en maak vast met de vorken. 

9. Plaats het braadspit op de barbecue en zet een lekbakje met water onder de varkensbuik. Het vet kan in het water druppen zodat vlammen voorkomen worden. Sluit het deksel van de barbecue. 

10. Rooster de varkensbuik 1½ uur – totdat de kerntemperatuur 67-70° C is. Laat het nog 10-12 minuten onbedekt rusten voor serveren.

 

Overige informatie

PERSONEN: 8

VOORBEREIDINGSTIJD: 20

BEREIDINGSTIJD: 1,5-2 uur

BEREIDINGSMETHODE: Indirect

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Gemiddeld

 

Buikspek met knapperige korst

Buikspek met knapperige korst

INGREDIËNTEN (VOOR 8 PERSONEN)

  • 2,5-3 kg varkensbuik
  • 1-2 uien
  • 400 gr pruimen
  • ± 100 gr grof zeezout
  • Voor de BBQ RUB
  • 4 tl kristalsuiker
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl selderijzout
  • Zout
  • Peper
  • Benodigde accessoires:
  • Weber Braadspit
  • Thermometer
  • Lekbakje

VOORBEREIDING

1. Bereid de barbecue voor op gemiddelde indirecte warmte (180° C).

2. Maal alle ingrediënten voor de rub fijn met behulp van een vijzel. 

3. Snijd het vet van de varkensbuik in met een scherp mes zodat er een diamantpatroon ontstaat, met de inkepingen vrij dicht bij elkaar. 

4. Pel en snipper de uien en sauteer de ui in een pan. 

5. Snijd de pruimen in blokjes van 1x1 cm. 

6. Plaats de varkensbuik, met het vel naar beneden, op een snijplank en smeer in met de rub. De huid niet insmeren met de rub. 

7. Leg dan de gesauteerde uien en pruimen boven op het vlees. Rol de buik omhoog en bind het bij elkaar met slagerstouw. Wrijf de huid in met grof zeezout. 

8. Plaats de varkensbuik op het braadspit en maak vast met de vorken. 

9. Plaats het braadspit op de barbecue en zet een lekbakje met water onder de varkensbuik. Het vet kan in het water druppen zodat vlammen voorkomen worden. Sluit het deksel van de barbecue. 

10. Rooster de varkensbuik 1½ uur – totdat de kerntemperatuur 67-70° C is. Laat het nog 10-12 minuten onbedekt rusten voor serveren.

 

Overige informatie

PERSONEN: 8

VOORBEREIDINGSTIJD: 20

BEREIDINGSTIJD: 1,5-2 uur

BEREIDINGSMETHODE: Indirect

MOEILIJKHEIDSGRAAD: Gemiddeld