Makkelijke planten voor een schaduwtuin

Wil je aan de slag met een duurzame tuin maar ligt jouw tuin het grootste deel van de dag in de schaduw? Geen probleem! Met de juiste planten maak je van jouw tuin een wildlevenparadijs met de juiste inheemse planten die voor kleur in de tuin zorgen. Begin allereerst met een plan. Kom langs bij Tuindorado in Drachten, Gorredijk of Wolvega en bekijk ons aanbod aan schaduwplanten.

Schaduwplanten

Heb je een heerlijke tuin, maar staat er een grote schuur, boom of ander huis in de weg voor veel zon in de tuin? We spreken van een schaduwtuin als je maximaal twee uur zon per dag in je tuin hebt. Een schaduwrijke tuin hoeft helemaal niet saai of donker te zijn. Met de juiste planten breng je kleur, structuur en meer hoogte in jouw tuin aan. Bekijk dan dit lijstje van planten die prima vertoeven in de schaduw:

 • Hosta ‘Night Before Christmas’ (Hartlelie): bloeit lila bloemen van juni tot juli en houdt van een doorlatende humusrijke grond.

 • Polystichum setiferum ‘Herrenhausen’ (Naaldvaren): wordt 50-60 cm hoog en houdt van een veenachtige vochtige grond.

 • Persicaria amplexicaulus (Duizendknoop): bloeit rode bloemen van juni tot oktober en gedijt zowel in een zonnige als in een schaduwrijke tuin.

 • Heuchera ‘Purple Petticoats’ (Purperklokje): wordt ongeveer 50 cm hoog en heeft prachtige purper bladeren met purper tot witte bloemen. Plant hem in een doorlatende humusrijke grond.

 • Dryopteris erythrosora (Herfstvaren): een groene varen die 60-90 cm hoog wordt en van een plekje in de halfschaduw tot schaduw houdt. Varens houden doorgaans van een vochtige grond.

 • Anemone Pamina (Herfstanemoon): bloeit rode bloemen van augustus tot oktober en houdt van een humusrijke, doorlatende grond.

 • Tricyrtis hirta (Paddenlelie): heeft witte bloemen met donkerroze vlekken en bloeit van augustus tot oktober. Plant deze plant in de halfschaduw tot schaduw.

Hoe schaduwplanten planten

Of je schaduwplanten nu in potten of in de volle grond plant, volg deze vier simpele stappen bij het planten van schaduwplanten. Houd je je aan dit stappenplan, dan kan er bijna niets misgaan.

 • Maak een ruim plantengat, ongeveer twee keer zo breed en 1 cm dieper dan de kluit van de plant. Kijk op het plantenlabel voor de plantenafstand.
 • Meng de uitgegraven grond met een bodemverbeteraar als potgrond of organische mest. Let erop dat je nooit planten direct in de bodemverbeteraar plant, meng dit altijd met de aarde.
 • Verwijder de kluit uit de kweekpot door zachtjes in de pot te knijpen. Trek niet te hard aan de stengels van de plant, zo maak je de kans dat de wortels breken groter. Dompel de kluit onder in water zodat de wortels direct lekker nat de grond in gaan.
 • Plaats de kluit in de grond, vul het gat aan met gemengde grond en druk het lichtjes aan. Geef de plant direct water en houd de grond licht vochtig in de week na het planten.

Verbeter de bodem van schaduwplanten

Al je wilt dat jouw schaduwplanten goed groeien in de tuin, is het belangrijk dat je de grond verbetert. Heb je tegels weggehaald, zorg er dan eerst voor dat je de grond verrijkt met voedingsstoffen. Bodemverbetering zorgt voor voldoende lucht in de grond en voor humus en voeding (plantaardig materiaal). Zo houden planten vocht beter vast en zijn planten beter weerbaar tegen ziekten en plagen. In ons tuincentrum verkopen we verschillende bodemverbeteraars, dit zijn producten die het bodemleven activeren. Ook voor compost kom je naar Tuindorado in Friesland. Op ons Groen Klimaatplein vind je allerlei compost voor mediterrane planten, kuipplanten, schaduwplanten en nog veel meer.

Schaduwplanten - Tuindorado

Koop schaduwplanten in Drachten

Bij Tuindorado Drachten hebben we een groot assortiment aan schaduwplanten. Fleur jouw tuin op met bontgekleurde bladeren. Combineer planten met kleurrijke bloemen met planten met mooie groene bladeren. Creëer een wildlevenparadijs met nectarhoudende bloemen en biedt vogels beschutting door klimop te planten. Wil je meer advies over de schaduwtuin? Onze medewerkers weten altijd wel raad met elke soort tuin. Vraag hen gerust alles wat je wilt weten!

Kom langs bij Tuindorado