Vlinders in de tuin

Vlinders in de tuin

Bijna iedereen heeft wel iets met vlinders. Ze fladderen vrolijk rond, zijn vaak mooi om te zien en hun fladderende vlucht heeft vaak iets onbeholpens waar je graag even naar kijkt. Je zou niet meteen denken dat ze uiterst efficiënt vliegen, zo verbruiken ze vliegend véél minder energie dan een bij of een wesp. En dat moment, dat een vlinder op je arm neerstrijkt en je deze van dichtbij kunt bewonderen, dat is toch geweldig? Wij besteden graag wat extra aandacht aan vlinders, want wij mensen kunnen ze zeker een handje helpen. 

Hebben vlinders echt bescherming nodig?

Vlinders kunnen zeker onze hulp gebruiken. Niet alleen door ze gewoon hun gang te laten gaan, maar ook juist door ze aan te trekken met behulp van de juiste planten. Veel vlinders hebben bepaalde speciale planten nodig om hun eieren op af te zetten. Uit deze eieren groeien dan rupsen die zich uiteindelijk verpoppen tot prachtige vlinders. Hieronder zullen we een lijstje delen met planten waar vlinders dol op zijn. In ons tuincentrum kun je veel van deze soorten vinden, variërend per seizoen. Voor de liefhebbers is het uiteraard ook mogelijk om deze planten zelf te zaaien!

Hoe herken je vlinders?

Om dagvlinders te herkennen, moet je heel goed kijken. In rust houden ze hun vleugels namelijk niet uitgestrekt en zie je alleen de onderkant. Deze ziet er heel anders uit dan de (vaak) kleurrijke bovenkant. Vlinders zijn dus vaak incognito en vereisen veel aandacht om ze te herkennen. Sommige vlinders, zoals de citroenvlinder, houden als ze zitten hun vleugels schuin. Dit zorgt er namelijk voor dat ze zo min mogelijk schaduw maken, waardoor ze minder opvallen en dus veiliger zijn. Ze maken het ons als mensen dus niet altijd even makkelijk om bewonderd te worden!

Dagpauwoog op Verbena

Vlinder of botervlieg?

In Engeland worden dagvlinders 'Butterflies' genoemd,  wat je kunt vertalen als botervliegen. Best gek, of niet? Eigenlijk niet, want in Duitsland doen ze het ook! Daar worden ze 'Schmetterlingen' genoemd, waar 'Schmette' een oud Duits woord is voor room. In Gronigen zeggen ze weleens 'Roomzoeper', maar waar komen deze benamingen dan vandaan? Vroeger geloofde men dat vlinders betoverde feeën waren die bij de boeren van de zure melk of room kwamen snoepen. Sommige vlinders komen daadwerkelijk op de lucht van zure melk af. In sommige vlindernamen komt het woord 'mantel' voor (denk aan de rouwmantel, keizersmantel en koningsmantel). Met uitgespreide vleugels lijken sommigen op mini-mensjes die met uitgespreide armen een prachtige mantel tonen!

Welke bloemen trekken vlinders aan?

Bloeiende heemplanten – planten die van nature in Nederland en België voorkomen – die je kunt zaaien. De vlinders gebruiken ze als waardplanten om eieren op af te zetten: 

 • Blauwe knoop (Succisa pratensis)
 • Brandnetel (Urtica)
 • Brem (Cytisus)
 • Brunel (Prunella)
 • Distelsoorten (o.a. Onopordum)
 • Duizendblad (Achillea)
 • Heide (Erica, Calluna)
 • Honingklaver (Melilotus)
 • Kattenstaart (Lythrum)
 • Klimop (Hedera)
 • Sleutelbloem (Primula)
 • Tijm (Thymus)
 • Veldsalie (Salvia)
 • Vetkruid (Sedum)
 • Wilde grassen
 • Wilde kamperfoelie (Lonicera)
 • Zonneroosje (Helianthemum)

Sierplanten waar vlinders op af komen

In de categorie vaste planten: 

Kleine vos op lavendelAconitum, Allium, Anchusa, Arabis, Asclepias, Aster, Astrantia, Aubrieta, Bergenia, Calamintha, Centaurea, Centranthus, Doronicum, Echinops, Echinacea, Erigeron, Eryngium, Eupatorium, Gaillardia, Helenium, Helianthus, Heliopsis, Hesperis, Inula, Knautia, Lamium, Lavandula, Liatris, Ligularia, Limonium, Lupinus, Lythrum, Monarda, Nepeta, Origanum, Phlox, Prunella, Pulmonaria, Rudbeckia, Salvia, Scutellaria, Sedum, Solidago, Stachys, Teucrium, Thymus, Verbena.

Heesters: 

Buddleja davidii, Calluna, Hebe, Hedera helix ‘Arborescens’, Ligustrum, Pyracantha, Syringa, Rubus. 

Met deze soorten planten ben je verzekerd van vlinders in de tuin!

Meer vragen over een vlinder-proof tuin?

Heb je vragen over de juiste beplanting voor vlinders, of andere mogelijkheden om jouw tuin vlinder-proof te maken? Vraag ons dan gerust naar meer informatie in onze tuincentra!

Bron: www.tuinbranche.nl

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Eetbare bloemen
Jaar van de egel
Zaaien doe je zo!
Tuincentrum vol Moederdagcadeaus
Leve de potgeranium (Pelargonium)!
Tuintips Mei