Blauwe Druifjes

Lente met een vleugje muskus

Noem het blauw druifje, druifhyacint of Muscari. Hoe je deze fijn gekleurde bollen-op-pot ook noemt, ze brengen kleur en lente in huis. 

Kleuren en vormen

Druifhyacint dankt zijn naam aan de druifvormige bloemetjes, die in wit, blauw, lila, paars en roze voorkomen. De populaire bolletjes-op-pot hebben een lichte muskusgeur die verwijst naar de wetenschappelijke naam Muscari. 

Verzorging blauwe druifjes (Muscari)

  • Hoe koeler de voorjaarsbrengers binnen staan, des te langer ze er zullen bloeien.
  • Regelmatig water geven helpt de bol tot bloei te komen, van teveel water gaat hij rotten. 
  • Voeding is niet nodig, die zit al in de bol, wat voorjaarsbrengers 'easy care' maakt.

Symbool van de blauwe druif

Druifhyacint wordt niet alleen geroemd om zijn prachtige verschijning, hij wordt ook gewaardeerd voor zijn smakelijke en medicinale kwaliteiten. Wil je koken met druifhyacint*? Verwacht dan een licht bittere smaak, vergelijkbaar met groene uien. In Griekenland worden ze ingelegd gegeten. Hun medicinale werking heeft vooral te maken met hun hoge waardes aan vitamine C en antioxidanten. Een duidelijke symboliek heeft druifhyacint niet, maar als we kijken naar de blauwe kleur dan staat deze plant voor zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. 

Herkomst blauwe druifjes

Druifhyacint vind je inheems in Bulgarije, Griekenland, Turkije en de Kaukasus. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook hier genieten van de vrolijke lentebrenger. Leuk om te weten: volgens het planten indelingssysteem mag druifhyacint zowel in de aspergefamilie als de hyacintenfamilie worden ingedeeld. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bromelia
Lavendel | Balkonplant van het jaar 2018
Kerstster (Poinsettia)
Vrouwentong (Sansevieria)
IJzervaren
Vlinderorchidee
Hyacint
Pannenkoekplant