Hyacint

Hyacint

Voorjaarsuitje met de Hyacint

Kleine, krullerige bloemetjes in blij makende lentekleuren, die ook nog eens superlekker ruiken: we hebben het over de hyacint. Maak snel kennis met deze rasoptimist.

Kleuren en vormen

Ruik je een hyacint, dan weet je dat het lente is. Met hun geur en frisse kleuren jaag je de winter zo je huis uit. De hyacint wacht op je in de bloemenwinkel in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerdere kleuren per bloem.

Verzoring Hyacint

Een paar simpele tips met groots effect:

  • Hyacinten kun je het beste op een koele plek neerzetten. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
  • Zet je bloemen niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af dat zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.
  • Zet de bloemen in een schone vaas met kraanwater. Vul het water regelmatig bij en ververs het water om de 3 dagen. Voeg dan ook weer snijbloemenvoeding toe.

Met deze tips blijven je hyacinten wel 5 tot 12 dagen mooi.

Symbool van de hyacint

De hyacint barst van de symboliek. Het is de bloem van zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar ook voor macht en trots. In christelijke kerken zie je de hyacint vaak terug in de betekenis van geluk en liefde.

Herkomst van hyacinten

De hyacint kwam rond 1560 vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. Het duurde nog wel een paar eeuwen voordat iedereen ervan kon genieten. Rond de 17de en 18de eeuw waren hyacinten namelijk zo exclusief dat alleen een paar rijke liefhebbers ze in de kas hadden. Gelukkig is dat vandaag de dag wel anders!