Je eigen moestuin begint nu!

Je eigen moestuin begint nu!

Een eigen moestuintje is leuk en lekker. Kinderen vinden het geweldig om mee te helpen of helemaal zelf hun moestuintje te verzorgen. Er zijn ontzettend veel zaden verkrijgbaar van groenten, bloemen en planten. De beste tijd om met het zaaien te beginnen is voor de meeste zaden Februari - Maart - April. In enkele korte stappen leggen wij uit hoe jij je moestuintje tot een succes maakt:

 

Om te beginnen heb je nodig:

- Zaden, ga eens langs bij het tuincentrum en zoek groenten uit die jij lekker vindt of bloemen die jij mooi vindt... (of gebruik de moestuintjes van een bekende supermarkt :-) )

- Zaai- en stekgrond. Dit is speciale luchtige potgrond met heel veel voedingsstoffen die het kiemen van de zaden versnellen en zorgen voor goede groei.

- Een kweekbak of kasje om het juiste klimaat te creeëren. Een bakje met kunststof deksel zorgt dat warmte en luchtvochtigheid optimaal zijn voor de ontwikkeling van de plantjes.

 

> Neem de kweekbak en vul alle bakjes gelijkmatig met zaai-en stekgrond tot ongeveer 0,5 / 1 cm onder de rand.

> Zaai in elk bakje een paar zaadjes en maak een plattegrond van jouw bakje of zorg voor labeltjes in elk vakje.

      Schrijf bij elk vakje op : wat er in zit, wanneer het gezaaid is, wanneer het ontkiemd is, en uiteindelijk wanneer het verpot is.

> Als de zaadjes gezaaid zijn komt er nog een klein laagje zaai-en stekgrond over de zaadjes. Druk de grond niet aan, een luchtig grondmengsel is het beste.

 

Het ontkiemen van de meeste zaadjes duurt tussen 7 en 14 dagen, Na het ontkiemen duurt het (afhankelijk van de soort) ongeveer 1 tot 3 weken voordat de groenten of plantjes verpot kunnen worden. Verpotten is nodig om de wortels meer ruimte te geven om te groeien.

 

Verpotten kan in grotere bloempotten of bakken, oude veilingkisten een kweekkas of een veirkant meter tuintje. Houd er wel rekening mee dat de plantjes bij nachtvorst naar binnen moeten...

 

En dan??? Geduld en goed verzorgen natuurlijk... Denk erom dat het geen vergeten groenten worden...

 

Succes en alvast eet smakelijk!