Toptips tegen muggen en wespen

Toptips tegen muggen en wespen

Eerder hadden we het op deze site al over de eikenprocessierups, die zich dit jaar gelukkig behoorlijk 'koest' lijkt te houden. Muggen en wespen duiken nu helaas wel weer overal op. In de tuin, op het terras of balkon en zelfs in huis. Deze plaaginsecten zorgen voor ongewenste situaties. Volg onze toptips tegen muggen en wespen voor een steekvrije zomer.

Hoe houd ik wespen en muggen uit mijn buurt?

Een wespensteek kan flink zeer doen. Sommige mensen zijn er zelfs allergisch voor! Een wespensteek in je mond of keel kan dan levensgevaarlijk zijn. Op het terras en balkon komen wespen vaak akelig dicht in de buurt van je mond en blijven ze rond je hapje of drankje hangen. Oppassen dus! Muggen weten ook vaak de weg naar de slaapkamer te vinden, super irritant! Ten eerste houden muggen je met hun gezoem wakker en ten tweede zorgen ze ervoor dat je 's ochtends onder de jeukende muggenbeten zit. In ons tuincentrum in Drachten, Gorredijk, Wolvega en Oosterwolde hebben we oplossingen waarme je muggen en wespen deze zomer op afstand houdt.

Tips om muggen en wespen op afstand te houden

 1. Plaats horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen.

 2. Laat ramen en deuren zonder hor of vliegengordijn niet open staan.

 3. Muggen en wespen hebben een hekel aan sterke, kruidachtige geuren. Vul potten en bakken met deze planten en kruiden en plaats ze op een zonnige vensterbank en bij de voor-, achter- en keukendeur. Haal er af en toe je handen doorheen, dan komen de geuren vrij en zijn je handen meteen op een natuurlijk manier beschermd. Weer muggen en wespen met het groen en de bladeren van:

 • citroenmelisse

 • kattenkruid (Nepeta)

 • lavendel

 • munt

 • rozemarijn

 • potgeranium, zoals de citroengeranium

 • tomatenplant

 1. In ons tuincentrum vind je ecologische sprays tegen muggen en wespen.

 2. Er bestaat ook een speciaal apparaat dat je in het stopcontact kunt steken. De ultrasone geluiden die daaruit komen zijn zo hoog dat je ze zelf niet hoort. Mugegn en wespen horen de geluiden wel degelijk en blijven hiermee op afstand.  

 3. Berg etenswaren zowel binnen als buiten snel weer op en gooi etensresten meteen in een goed afgesloten vuilnisbak of pedaalemmer.

 4. Hang een klamboe boven je bed.

Wespen en muggen weren op het balkon en in de tuin 

 1. Draag geen zoet parfum en zet geen zoete drankjes en dito hapjes buiten, want wespen komen op zoetigheid af. Let in ieder geval op als je iets eet of drinkt. Kijk eerst of er geen wesp (of strontvlieg) op je eten, fruit, ijsje of drinkglas zit. 

 2. Smeer jezelf in met een anti-muggenroller of -stick.

 3. In ons tuincentrum in Drachten, Gorredijk, Wolvega en Oosterwolde vind je een collectie geurkaarsen en etherische oliën waarin lavendel, citroen(gras) of kruidnagel is verwerkt. Deze oliën kun je in een speciale brander laten verdampen. Zet de brandende geurkaarsen en oliebranders op de tuin- en/of balkontafel. De geur ervan schrikt wespen en muggen af. Je kunt ook een een citroen doormidden snijden en kruidnagels in beide helften prikken. Leg deze op een schaaltje of koffieschoteltje en zet deze ook op de tuin- en balkontafel.

 4. Hang een wespenvanger met zoete vloeistof erin, op minstens twee meter afstand van de zithoek op je terras of balkon op.

 5. Ga in ieder geval nooit wild om je heen slaan om een wesp te verjagen, maar probeer rustig te blijven. Wanneer een wesp zich bedreigt voelt, wordt hij agressief en zal hij sneller steken.

 6. Plaats een nestkast voor vleermuizen. Die verslinden muggen bij de vleet.

 7. Muggen houden van stilstaand water, want daarin leggen de vrouwtjes hun eitjes. Ga dus niet bij de vijver of in de buurt van een regenton zonder deksel zitten. Of dek de regenton af en installeer een fontein in de vijver. Maak de vijver aantrekkelijk voor vissen, kikkers en padden; die eten muggenlarven.

NB Het is een fabeltje dat muggen op licht afkomen. Muggen zien slecht en volgen hun neus. Ze ruiken namelijk koolstofdioxide, wat wij uitademen. Vandaar dat ze vaak 's avonds en 's nachts om je hoofd (en je oren) cirkelen. Helaas.