Favoriete kamerplant: Alocasia

Hoor je dat goed? Is dat de Alocasia die weer eens een nieuw blad produceert? Jazeker. De Alocasia, ofwel Olifantsoor is een grote, groene kamerplant die klanten elk jaar weer verbaast door zijn vitaliteit en zijn vermogen om nieuwe bladeren te produceren. Ken je deze plant al, of heb je de plant nog nooit gezien? Grote kans dat je opslag verliefd wordt op deze plant. Vanaf 19 januari is het weer tijd voor een bezoek aan onze tuincentra in het Hoge Noorden. Kom langs bij Tuindorado en bekijk de fantastische  Alocasia ‘Zebrina’, ofwel de zebra-variant van de olifantsoor. Wij houden zelf erg van een Urban Jungle in huis, wij zeggen altijd: ‘je hebt nooit teveel planten!’ In deze blog vertellen we alles over de Olifantsoor, inclusief weetjes waarvan je nog nooit hebt gehoord.

AlocasiaAlocasia - Tuindorado

Deze grote, groene kamerplant is een echte eyecatcher in huis. Alocasia’s komen van oorsprong uit de tropische regenwouden, hierdoor zijn de kamerplanten gewend aan een hoge vochtigheid. Er bestaan maar liefst 79 soorten Alocasia’s, hierdoor is er altijd wel een variant die bij jou past. Een Alocasia houdt dan ook erg van water. Een verfrissende sproeibeurt met een flinke scheut water elke week en een lichte standplaats, nou, dan straalt mijn Alo weer als nooit tevoren. Let er bij het water geven van de Alocasia op dat de grond niet uitdroogt. Ziet de bovenkant van de aarde er droog uit, dan is het tijd om water te geven. Ziet de aarde er drassig of nog erg nat uit, wacht dan even met water geven. Bij een te natte grond ontstaat wortelrot waardoor de plant geen water meer opneemt. Voorkom dit door elke week te beslissen of er meer of minder water nodig is.

Tip: voorzie je kamerplanten elke week op dezelfde dag water. Geef bijvoorbeeld elke vrijdag, vlak voor het weekend alle planten in huis water. Zo vergeet je niet of je de ene plant al water hebt gegeven of juist niet. Bepaal elke vrijdag of de plant meer of minder water nodig heeft.

Olifantsoor bladeren

De Alocasia dankt zijn bijnaam Olifantsoor aan de enorme bladeren die de vorm hebben van een olifantsoor. De kamerplant neemt een hoogte aan tussen de 40 en 200 cm. De grote bladeren op de relatief dunne stelen hebben soms een beetje ondersteuning nodig. De bladeren groeien soms zo hard dat de bladeren gaan hangen. In het ergste geval houdt de steel het gewicht van het blad niet en knakt de steel. Voorkom knakkende stelen door de Olifantsoor te ondersteunen met bamboestokjes. Steek de stokjes in de aarde en bindt een steel van de Alocasia vast aan het bamboestokje. Het bamboestokje biedt voldoende ondersteuning zodat de steel niet knakt en de steel het gewicht van het blad draagt. Groeit jouw Alocasia erg hard? Geweldig! Let er wel op dat je elke twee jaar de kamerplant verpot. Niet alleen bovengronds, maar ook ondergrond groeit de plant hard. Grote bladeren duiden op een groot wortelstelsel. Geef het wortelstelsel weer ruimte om te groeien door de plant elke twee jaar in een grotere pot te plaatsen. Kies hierbij een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot.

Alocasia Zebrina - TuindoradoAlocasia Zebrina

Onze absolute favoriete kamerplant op dit moment is de Alocasia Zebrina, ofwel de zebra plant. De zebra plant heeft het fantastische blad van een Olifantsoor, gecombineerd met een gestreepte steel. Is dit niet geweldig? Deze zebra plant is de laatste jaren dan ook erg populair bij plantenliefhebbers. De Alocasia Zebrina geeft elk interieur net dat beetje meer impact. Plaats de Alocasia Zebrina op een krukje naast de bank, of gewoon pontificaal op tafel. De zebra plant is beschikbaar in hoogten tot 120 cm. De spitse bladeren zijn heldergroen. Geef de plant een lichte standplaats in huis. Vermijd hierbij direct zonlicht, bijvoorbeeld achter een raam op het zuiden, hier is de kans op verbrande bladeren groot. Geef de zebra plant voldoende water, zorg er weer voor dat de grond niet uitdroogt.

Alocasia for the win

Alocasia’s zijn geen lastige kamerplanten, mits je de plant voldoende water en licht geeft. Met een regelmatige sproeibeurt en voldoende water raakt jouw Alocasia helemaal in zijn sas. In het groeiseizoen, in de lente en in de zomer, produceert de Alocasia regelmatig nieuwe bladeren. Uit de bestaande stelen groeien nieuwe stelen waaruit prachtige bladeren ontstaan. Tijdens het groeiseizoen is het belangrijk dat de plant voldoende water krijgt. Geef in het groeiseizoen ook twee keer per maand plantenvoeding. Hierdoor stijgt de plant de pan uit!

Koop Alocasia's bij Tuindorado

Als het weer mag, na 19 januari, dan verwelkomen wij je graag in onze tuincentra in Friesland. Kom langs in één van onze vestigingen in Drachten, Wolvega of Gorredijk. Hier hebben wij vanaf 19 januari weer een prachtig aanbod aan kamerplanten voor je klaar staan. De Alocasia is één van onze favorieten, kom dus snel langs om de lege plek van de kerstboom op te vullen. Je vindt onze openingstijden en adresgegevens op de contactpagina. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Blijf gezond en tot in het nieuwe jaar!