Favoriete kamerplant: Calathea

De Calathea is één van onze favoriete kamerplanten, in dit artikel legen wij je uit waarom. De Calathea wordt ook wel de levende plant genoemd. Als je ‘s avonds op de bank zit en je hoort ineens geritsel naast je, schrik dan niet en wees dan niet bang voor muizen. Het geritsel komt waarschijnlijk van de Calathea die zijn bladeren inklapt voor de avond. Calathea’s klappen ‘s avonds namelijk hun bladeren in. Zodra het licht wordt, laat de plant zijn bladeren dan weer zakken. De bladeren van de Calathea hebben gewrichten, hierdoor bewegen de bladeren en hoor jij ‘s avonds geknisper naast je.

Calathea: Living PlantCalathea - Tuindorado

Calathea is de verzamelnaam voor de prachtige planten die hun oorsprong vinden in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De Calathea houdt van een vochtige en warme omgeving. Houd je dus niet in bij het water geven, deze exotische plant houdt wel van vochtige grond. Het opvallendste aan deze kamerplant is het blad. Geribbelde, gestippelde, gestreepte, gevlekte en egale bladeren in alle kleuren: de Calathea has it all! Sommige bladeren voelen zelfs fluweelachtig aan. Naast prachtige bladeren geven sommige Calathea’s ook nog bloemen in opvallende kleuren als vurig oranje.

Favoriete plek Calathea

Oorspronkelijk komt de Calathea uit het Amazonegebied, hier staan de planten nauwelijks in direct zonlicht. Het Amazonegebied is dik bebost waardoor de planten op de grond amper fel zonlicht ontvangen. De Calathea doet het dus prima op een schaduwrijk plekje in huis. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, slaapkamer of in een hoek in de woonkamer. Zet de Calathea niet in direct zonlicht of dichtbij de radiator, op een vensterbank bijvoorbeeld. Calathea’s houden van een donkere en vochtige omgeving.

Calathea - TuindoradoCalathea water geven 

De Calathea heeft veel en vaak dorst, geef de plant daarom regelmatig kleine beetjes water. Houd de grond vochtig, zonder dat de Calathea natte voeten krijgt. Check of de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, is dit zo? Geef de plant dan weer een beetje water. In de winter heeft de plant minder water nodig dan in de zomer. Calathea’s vrolijken enorm op van een sproeibeurt, besproei de plant regelmatig met water. Als je ziet dat de bladeren omkrullen of slap hangen, is het tijd om de Calathea eens een flinke scheut water te geven. Hiervan fleurt de plant enorm op!

Calathea verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog

Als je van kleur houdt, kan je geluk niet op bij de Calathea. Diep-paarse, donkerrode, fel-oranje en fris-gele kleuren lachen je vrolijk toe. Creëer een speels effect door meerdere Calathea’s bij elkaar te plaatsen. De patronen van de bladeren verschillen per soort, de ene plant heeft een gekleurde onderkant en de andere soort heeft juist een opvallende bovenkant. Welke soort je ook kiest, je geniet optimaal van kleur en pracht en praal met de Calathea.

Koop Calathea's bij TuindoradoCalathea - Tuindorado

Als het weer mag, na 19 januari, dan verwelkomen wij je graag in onze tuincentra in Friesland. Kom langs in één van onze vestigingen in Drachten, Wolvega of Gorredijk. Hier hebben wij vanaf 19 januari weer een prachtig aanbod aan kamerplanten voor je klaar staan. De Calathea is één van onze favorieten, kom dus snel langs om de lege plek van de kerstboom op te vullen. Je vindt onze openingstijden en adresgegevens op de contactpagina. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Blijf gezond en tot in het nieuwe jaar!