Nazomerboost voor de tuin

Nazomerboost voor de tuin

Na de vakantie en de lange hete en droge periode ziet de tuin er wat uitgeblust uit. Fleur je tuin, terras of balkon in een handomdraai weer op met laat- en langbloeiers. Bijkomend voordeel: vlinders, bijen en hommels zijn ook blij met deze sterke vaste planten en potplanten die nu volop verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in Drachten, Gorredijk, Wolvega en Oosterwolde.

9x fleurige nazomerbloeiers voor een zonnige plek

  1. Er zijn tal van prachtige salvia’s die in allerlei vormen en kleuren bloeien en groeien, zoals de bekende tweekleurige ‘Hot Lips’ (rood-wit), die het ook prima in pot doet.
  2. Hemelsleutel (Sedum), een sterke vaste vetplant met dieprode of lichtroze bloemschermen, zoals de bekende Sedum spectabile ‘Matrone’ of ‘Herbstfreude’. Kan ook prima in pot en bijen en vlinders zijn er niet bij weg te slaan.
  3. De Japanse anemoon krijgt lange, redelijk stevige stelen met elegante witte of roze bloemen en bloeit eindeloos lang, ook in halfschaduw.
  4. Marjoraan of Origanum is niet alleen een heerlijk keukenkruid, maar ook bijen en vlinders zijn dol op de lavendelkleurige bloemhoofdjes van bijvoorbeeld de Origanum ‘Herrenhausen’.
  5. Herfstasters, sommige ervan verdragen ook lichte schaduw. Er zijn hoge en lage exemplaren en ze bloeien wit-, roze- of lilakleurig.
  6. Zonnehoed (Rudbeckia) krijgt opvallende knalgele of oranje bloemen met een donker hart waar je direct van opvrolijkt en die je ook nog in een vaas kunt zetten.
  7. Rode zonnehoed Echinacea purpurea werd vroeger ingedeeld bij de Rudbeckia’s en lijkt daar dan ook enorm op. Maar de Echinacea purpurea springt eruit met zijn hoogte van meer dan een meter en de donkerroze bloemen met het donkere, oranjebruine hart. Lichte schaduw en droogte deren de Echinacea niet.
  8. Zonnekruid (Helenium) heeft net als de zonnehoed margrietachtige bloemen in een vlammend kleurenpalet, maar is herkenbaar aan het brutaal omhoog stekende bolvormige hart met naar achter of beneden hangende  bloemblaadjes.
  9. Chrysanten zijn er in tal van soorten en maten, waaronder speciale potchrysanten die in heel veel verschillende kleuren bloeien. Het zijn ook dankbare, sterke snijbloemen die lang meegaan in een vaas.

Extra nazomertuintips

  • Combineer de late en langbloeiers met siergrassen. Deze hebben in het najaar vaak mooie pluimen die wuiven in de wind en zorgen ook in de winter voor een mooi plaatje of silhouet. Snoei ze daarom pas in het voorjaar terug.
  • Zet bloeiende pot- en bolplanten als dahlia’s, canna’s en (Abessijnse) gladiolen al dan niet met pot en al op kale plekken in de border.
  • Geef je nieuwe aanwinsten regelmatig water.