Tuinplant van de maand april: Petunia

Tuinplant van de maand april: Petunia

De Petunia: easy care, veel keuze 
Met grote kelken toetert de Petunia aan alle kanten dat het voorjaar nu echt is begonnen. Deze kleurrijke eenjarige zomerbloeier is veelzijdig in te zetten, in hangmanden, kuipen, muurzakken en bakken. En in de volle grond schittert de Petunia graag tussen bodembedekkers in borders. Het is een volhouder: goed verzorgt bloeit de Petunia tot de vorst invalt en zorgt al die tijd voor een bloemenzee in de tuin. 

Keuze assortiment 

Effen, gestippeld, gestreept, met enkele of dubbele bloemen en al dat moois in alle kleuren van de regenboog, tot en met bijna zwart toe – de keuze in petunia's is overweldigend, al heten ze soms anders. Bekende series als Surfinia, Crazytunia of Cascadia geven met hun naam hun specialiteit al aan: lange takken, aparte bloemvormen of een wolk van hangende bloemen. 

Petunia trivia 

 

 • De plant is verwant aan Nicotiana, bekend van de tabaksplant.
 • De Petunia kreeg in 1789 zijn naam van Franse botanicus Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836). Hij haalde zich inspiratie uit wat hij kende: Pétun was destijds het plaatselijke woord voor tabak. 
 • Kunstenares Georgia O'Keeffe brak in 1925 door met een petuniaschilderij. Ze had paarse en blauwe petunia's geplant bij haar zomerverblijf aan Lake George en was er zo verliefd op dat ze de bloemen vastlegde in sensuele close-ups die een sensatie werden.  
 • Bijen zijn dol op de nectar van de Petunia, zodat de plant veel leven in de tuin brengt. 

Herkomst 

De Petunia komt uit Zuid-Amerika, waar de plant groeit in Brazilië en Argentinië. In de natuur zien de planten er vaak aanzienlijk schrieler uit dan de bloemenweelde die kwekers er met kruisingen van hebben weten te maken. Er zijn honderden hybriden in de handel en veredelaars komen steeds met nieuwe cultivars, die weer nieuwe kleuren of vormen hebben en bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen de regen. 

Verzorgingstips voor de consument 

 •  De Petunia staat graag uit de wind, in de volle zon.
 •  Grond vochtig houden, op zonnige dagen elke dag gieten, zorg voor drainage in potten en hangmanden zodat de wortels niet te nat worden. 
 •  Zuinig aan met plantenvoeding: het bevordert vooral de aanmaak van blad en niet per se van bloemen.
 •  Uitgebloeide bloemen afknippen, met steeltje en al.
 •  Is de Petunia over zijn hoogtepunt heen? Kortwieken en de bloemen komen volop terug.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Werk aan de vijver

In 5 stappen je vijver klaar

...Lees meer
Proef de lente

Creëer je eigen mini-moestuin op je terras/balkon of in je tuin! Zo draag je bij aan het vergroenen van je eigen omgeving. Welke soorten groenten, kruiden en fruit kies je?

...Lees meer
Ster onder de klimplanten

Klimmen maar Clematis

...Lees meer
Zomerbollen planten

De lente is nog pril, maar in ons tuincentrum in heb je nu ruime keuze in zomerbollen.

Lees meer
Tuintips april

De lente komt maar traag op gang dit jaar. En dan doet april ook nog eens wat hij wil. Hagel of zonneschijn, er zijn deze maand genoeg tuin- en moestuinklusjes te doen.

Lees meer
Hortensia: woonplant van de maand april

Grote bloemschermen, sprookjesachtige kleuren, schoonheid in overvloed – als er hortensia's zijn is het voorjaar écht begonnen. 

Lees meer
Voorjaarsklussen top 5 Nummer 5: Potten en bakken vullen

In het voorjaar wil je natuurlijk direct weer wat kleur in jouw tuin hebben! Er zijn al volop mooie voorjaarsbloeiers zoals bolgewassen, violen en primula’s te koop maar natuurlijk ook veel mooie heesters!

...Lees meer
Voorjaarsklussen top 5 Nummer 4: Zaaien en kweken

Eten uit eigen tuin is puur genieten. Maar welke stappen moet je volgen om te kweken, stekken, zaaien en oogsten uit eigen tuin? Bij ons tuincentrum kun je terecht voor alle vragen en artikelen rondom kweken. Een echte kweekschool dus!

...Lees meer