Dag van de komkommer

Dag van de komkommer

Nee, het is geen 1 april-grap: 1 juli is in 2010 door het GroentenFruitBureau echt uitgeroepen tot Dag van de komkommer. Maar eigenlijk is het altijd komkommertijd, want de lange vruchtgroente is het hele jaar door verkrijgbaar en bovendien gezond, fris en sappig.

Snoepen en smeren

Juist in de zomer is een komkommer heerlijk, want de vochtrijke groente is lekker fris en makkelijk te verwerken in een salade of op een boterham met kaas. Of maak eens een komkommer-meloen smoothie met munt. De speciale snackkomkommers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn kun je bovendien makkelijk meenemen en zo uit het vuistje eten. Bijkomend voordeel: je wordt er niet dik van, ook belangrijk in deze tijden van overgewicht. De verkoelende groente kun je ook nog eens op de huid toepassen, bijvoorbeeld wanneer je rood verbrand bent. Een paar plakjes op de rode plek werken direct verzachtend. Ook bij vermoeide of door hooikoorts opgezette en jeukende ogen helpen een paar plakjes komkommer.

Komkommers uit eigen tuin

Sommige komkommersoorten gedijen alleen wanneer je ze vanaf het prille voorjaar opkweekt in een koude bak of kas. Na IJsheiligen (half mei) kunnen zelf opgekweekte of bij ons tuincentrum in Drachten, Gorredijk, Wolvega en Oosterwolde gekochte komkommerplantjes buiten geplant worden. Komkommers houden van een zonnige, beschutte plek en goed bemeste grond. Ze kunnen flink groot en hoog worden, dus hebben ook de ruimte en eventueel een klimrek nodig. Begin juli kunt u ze nog prima planten.

Kom voor meer groentenplantjes en eventueel de aanschaf van een koude bak of kas(je) langs in ons tuincentrum in Drachten, Gorredijk, Wolvega en Oosterwolde.